Verslag boekpresentatie RD

Doel Communicatie is om God te loven

„Onze communicatie dient een beeld te zijn van de communicatie tussen de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.” Dat stelt ds. L. de Wit, hervormd predikant te Putten en coauteur van het boek ”Zo gezegd… Harmonieuze communicatie in Bijbels perspectief”.

Naar aanleiding van de verschijning van het boek had uitgeverij De Banier woensdagavond in centrum De Aker in Putten een symposium georganiseerd rond het thema ”Communicatie binnen de kerk”. Een van de vragen die op de –drukbezochte– bijeenkomst centraal stonden was: „Hoe zorg je er binnen een kerkelijke gemeente voor dat er op een goede manier wordt gecommuniceerd?” Uitgever W. B. Kranendonk overhandigde de eerste exemplaren van het boek aan de echtgenoten van de auteurs, P. M. de Wit-Bont en B.J. Pieters.

Hoewel er al veel goede boeken over communicatie zijn verschenen, is deze uitgave een toevoeging, aldus ds. De Wit, omdat communiceren in Bijbels perspectief wordt gezet. „De oorsprong van communicatie ligt niet bij ons mensen, maar in het Wezen van God. Dát is de norm waaraan wij ons dienen te spiegelen.”

Beeld van God

De communicatie in het Wezen van God was en is volmaakt, stelde ds. De Wit. „De Vader, de Zoon en de Geest begrijpen elkaar volkomen. De mens voor de val beeldde God uit doordat de onderlinge communicatie eveneens volmaakt was. Zo werd God verheerlijkt.”

In de huidige communicatie worden wij er voortdurend aan herinnerd dat wij niet meer aan het beeld van God beantwoorden, aldus de predikant. „Niet alleen ligt er een geweldige kloof tussen God en de mens, maar ook tussen mensen onderling.”

Het beeld van God is bij ons aan stukken, maar de harmonie in God Zelf niet, legde ds. De Wit uit. „De Geest brengt ons door het Woord weer terug in de gemeenschap met God en met elkaar.”

Waar de Geest werkt, ontstaat er gemeenschap, zei hij. „Er ontstaat een eenheid die tot uiting komt in het gezamenlijk belijden. Hoe meer wij God leren naspreken, hoe meer wij het met elkaar eens zullen zijn.”

Martine Pieters-de Wit, dochter van ds. De Wit en coauteur, hield een lezing over het doel van menselijke communicatie. „Er is maar één reden voor communicatie: om God te loven in het leven dat wij van Hem hebben ontvangen.”

Vanuit aards oogpunt zijn er vier redenen waarom wij communiceren, aldus Pieters-de Wit. „De ego-functie heeft als doel door communicatie het ego te versterken. Verder gelden entertainment, eigenbelang en emotie als drijfveer voor communicatie. Als je weet welke drijfveer er achter een gesprek zit, kun je daarop inspelen.”

Trinitarisch

Prof. dr. M. J. Kater, hoogleraar praktische theologie in Apeldoorn, hield een lezing over communicatie in trinitarisch licht. De volkomen communicatie in God is een open communicatie, omdat God van Zijn kant communiceert met Zijn schepping, aldus prof. Kater. „Die volkomen communicatie is open voor zondaren, Christus is Degene door Wie wij kunnen en mogen delen in de gemeenschap met Vader, Zoon en Heilige Geest.”

Bron: Reformatorisch Dagblad, 6 oktober 2017

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s